Bilaga 2. Kontroll av termometrar och temperatursensorer

Omfattning

Termometrar och sensorer som används för övervakning av temperatur i förvaringsutrymmen avsedda för blodkomponenter.

Utför kontroll mot referenstermometer, som i sin tur är kalibrerad av ackrediterat organ. Referenstermometern ska vara kalibrerad vid 0 °C och dessutom vid annan lämplig temperatur såsom exempelvis -20, 22 eller 37 °C.

Termometer eller sensor som används vid flera olika mätområden ska vara kontrollerade för dessa.

Fast monterad termometer eller sensor behöver endast kontrolleras för aktuell temperatur.

Kontrollera termometrar och sensorer minst en gång/år.

Utförande

  1. Ge varje termometer eller sensor ett ID-nummer och upprätta protokoll för varje. Ange fabrikat, ID-nummer, mätområde samt användningsplats på protokollet.
  2. Kontrollera varje termometer eller sensor vid minst två relevanta temperaturer fördelade över mätområdet.
  3. Notera avläst värde samt referenstermometerns korrigerade värde på protokollet.
  4. Beräkna korrektion för den prövade termometern eller sensorn som:
    Korrekt temperatur – indikering = korrigering.
  5. Ange korrigeringen på protokollet.
  6. Krav för godkännande:
    Termometrar för frys accepteras med ≤ ± 2 °C felvisning.
    Övriga termometrar accepteras med ≤ ± 1 °C felvisning.